Ce pericol ascunde de fapt aplicația FaceApp?

de Laura Ghenea Postat pe 19.07.19 , 2:54 pm


Aplicația FaceApp face furori în rândul internauților de ceva vreme. Aparent, este o aplicație inofensivă și la fel de obișnuită ca și celelalte pe care le utilizăm. Cu toate astea, în ultimele zile s-a stipulat intens faptul că FaceApp ar fi folosită ca și o sursă de scurgere a informației privind datele personale ale utilizatorilor săi. 

Liderul senatului minorităților din SUA, Chuck Schumer, dorește ca FBI să investigheze legăturile FaceApp cu guvernul rus, în contextul preocupărilor în legătură cu confidențialitatea aplicației, după ce creșterea numărului utilizatorilor a crescut simțitor.Democratul din New York, într-o scrisoare adresată miercuri către FBI și Comisiei Federale de Comerț, a afirmat că FaceApp ar putea reprezenta "riscuri de securitate națională și de confidențialitate pentru milioane de cetățeni americani".El spune că ar fi "profund îngrijorător" dacă ar fi oferit informații strict personale unei puteri străine”.

Multe aplicații populare colectează date despre utilizatori, însă au fost difuzate preocupări legate de FaceApp, care este dezvoltat în Rusia de către Wireless Lab. Experții avertizează că această aplicație ar putea avea acces permanent la galeria și fotografiile utilizatorilor, de asemenea, mulți recomandă a se citi termenii și condițiile înainate de a accesa butonul ”Sunt de acord”.

”Preocupările se concentrează pe o clauză discutabilă în aplicație, care poate accesa, stoca și utiliza imagini din ruloul camerei foto, fără permisiunea dvs. FaceApp are dreptul să vă utilizeze numele, numele de utilizator sau orice altă formă furnizată în orice format media fără siguranță și nu veți avea nici o posibilitate de înainta plângeri sau de a vă justifica” afirmă rapoartele.

 Oamenii și-au expus temerile pe Twitter și pe alte site-uri media sociale.Utilizatorii Twitter au subliniat, de asemenea, originea rusească a aplicației - FaceApp este deținută de compania Wireless Lab, care are sediul în St. Petersburg.

Într-o declarație citată de mass-media, FaceApp a negat vânzarea sau partajarea datelor:

"99% dintre utilizatori nu se conectează; prin urmare, nu avem acces la niciun fel de date care ar putea identifica o persoană ", a declarat compania într-o declarație citată de TechCrunch, adăugând că majoritatea imaginilor sunt șterse de pe serverele sale în termen de 48 de ore de la data încărcării.”