”E timpul pentru operații pe creier”- compania Neuralink

de Laura Ghenea Postat pe 17.07.19 , 12:55 pm


În 2017, Elon Musk, miliardarul care conduce companiile Tesla şi SpaceX, a lansat compania Neuralink, care îşi propune să conecteze creierele oamenilor la computere. La un an după fondarea acesteia s-au demarat teste pe interfața creier-computer la animale. În timpul primei demonstrații în fața unui reporter, lansarea a arătat că poate înregistra activitatea creierului unui șobolan prin intermediul a mii de electrozi mici implantați chirurgical alături de neuronii și sinapsele animalului. Pentru a face acest lucru, Neuralink, cu sediul în San Francisco, pare să fi realizat o serie de descoperiri care i-au permis să plaseze sisteme de calcul de mare viteză în creier, provocând în același timp mai puține daune decât tehnicile existente.

Compania va solicita aprobarea administrației americane pentru alimente și medicamente pentru a începe studiile clinice pe oameni încă din anul viitor, potrivit președintelui Max Hodak. Scopul este de a fora patru găuri de 8 mm în craniul pacienților paralizați și introducerea implanturilor care le vor da posibilitatea să controleze computerele și smartphone-urile folosind gândurile lor. "O mulțime de oameni au catalogat acest lucru  ca fiind imposibil", spune Hodak. "Următorul  deceniu vine  cu lucruri minunate în acest domeniu și ar trebui luate în serios.”

În cazul în care se confirmă solicitările , prin electrozii Neuralink, odate plasate în găurile din craniul unui pacient, ar trebui să se înregistreze activitatea creierului  la un mic dispozitiv implantat in spatele urechii care transmite datele la un calculator. Hodak spune că primele intervenții chirurgicale vor avea loc sub anestezie generală, dar speră că anestezicele locale vor fi suficiente în viitor. "Vom face cu laser și fără dureri găurile în craniu”.

Totuși, implantarea unei astfel de tehnologii nu s-a arătat a fi una tomcmai ușoară. Introducerea firelor electrice în creier necesită o mare precizie, iar creierul tinde să trateze micile sonde ca pe niște invadatori străini, formând țesut cicatricial în jurul firelor și îngroșându-și capacitatea de a transporta semnale clare. Totuși, dacă descoperirea își va îmbunătăți funcționarea, persoanele care vor beneficia de intervenția chirurgicală vor putea să-și descarce o limbă nouă în creier sau să schimbe digital gândurile cu altcineva. Deocamdată, spune Hodak, el s-a concentrat pe ajutarea pacienților care suferă de paralizie și scopul este de a scrie 40 de cuvinte pe minut.

Obiectivul lui Neuralink este să lase computerul de citire a minții să stea în siguranță și în permanență în capul cuiva. "Toate acestea vor avea loc destul de încet", spune Musk. ” Neuralink va începe să preia creierul oamenilor. Va dura mult timp și veți vedea că vine.”