Atac cibernetic la cea mai mare centrală nucleară din India

de Rusu Paisie Postat pe 03.11.19 , 12:48 pm


Compania publică de energie nucleară a Chinei a confirmat că au fost găsiți viruși cibernetici în rețeaua de control a centralei nucleare Kudankulam, cea mai mare din țară. 

Săptămâna trecută au circulat în spațiul public zvonuri și rapoarte neconfirmate cu privire la compromiterea sistemului de control al centralei din cauza unui atac malițios. Zvonurile spuneau că o versiune a virusului „DTrack RAT”  a fost pus intenționat acolo. Acest virus a devenit cunoscut după ce a fost folosit în atacuri asupra punctelor de extragere a banilor lichizi de tip ATM din aceeași țară. Acesta pare să fie conectat cu gruparea „Lazarus”, care a fost găsită vinovată de răspândirea malware-ului de tip ransomware ”WannaCry„ în 2017. 

virusul WannaCry

După ce inițial compania indiană a infirmat zvonurile, aceasta a declarat mai întâi că un atac minor ar fi fost posibil, însă sistemele centralei sunt foarte bine construite și nu pot fi penetrate. Totuși, ulterior, ea a afirmat scurt că a avut loc un atac care s-a rezultat într-un furt de date, însă nu a specificat câte date au fost furate de hackeri și cât de importante sunt ele. 

Se știe sigur că un dezastru nuclear nu este posibil, însă răufăcătorii pot folosi datele furate în scopuri meschine. Compania împreună cu autoritățile competente au demarat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce a fost furat și care sunt riscurile. Acest atac a scos la evidență și unele defecte în securitatea centralei nucleare. Totul a pornit de la un calculator din sistem care era conectat la Internet fără nici o măsură de protecție.

Este acest incident datorat unor erori umane sau unui sistem slab securizat? Încă nu putem ști, dar așteptăm noutăți de la autorități și companie.