Află care e cel mai rapid scor la tastat. Tu poți mai mult de atât?

de Laura Ghenea Postat pe 04.10.19 , 1:02 pm


Oamenii tastează mai rapid pe dispozitivele mobile decât pe tastaturile fizice.

Cercetătorii de la Universitatea Aalto din Finlanda, Universitatea din Cambridge din Marea Britanie și ETH Zürich din Elveția au descoperit că oamenii tastează cu aproximativ 70% mai repede pe dispozitivele mobile decât pe tastaturile QWERTY. Studiul a analizat datele de viteză și precizie dintr-un test de dactilografie efectuat de 37.000 de voluntari din 160 de țări. Utilizarea frecventă a dispozitivelor mobile explică această creștere semnificativă a vitezei de tapare, iar funcțiile precum corectarea automată asigură îmbunătățirea performanței.

O persoană a reușit să înscrie 85 de cuvinte pe minut de pe un dispozitiv mobil, în timp ce performanța medie în rândul voluntarilor a fost de aproximativ 36 de cuvinte pe minut. Utilizarea ambelor degetele mari s-a dovedit a fi cea mai bună modalitate de a accelera ritmul. Aproximativ 74% dintre utilizatorii din sondaj au raportat acest lucru.

"Am fost uimiți să vedem că utilizatorii care tastau cu două degete au obținut în medie 38 de cuvinte pe minut, ceea ce este cu aproximativ 25% mai puțin decât viteza de dactilografie observată într-un studiu similar pe scară largă a tastaturilor fizice", a declarat într-un comunicat co-autorul Anna Feit, cercetător la ETH Zürich.

Картинки по запросу phone keyboard

"În timp ce pe o tastatură fizică se poate lucra mult mai rapid, până la 100 cpm, numărul de persoane care le ating este în scădere. Majoritatea oamenilor ajung să înregistreze între 35-65 cpm."

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un efect generațional puternic, cei cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani expuneau în medie cu 10 cuvinte mai mult pe minut decât cei cu vârsta peste 40 de ani.

"Vedem o generație tânără care a folosit întotdeauna dispozitive cu ecran tactil, față de generațiile mai vechi, care au avut șansa să utilizeze de-a lungul timpului dispozitive mult mai diverse. Este uluitor !", a spus Antti Oulasvirta, un universitar la Universitatea Aalto.

Datele au fost adunate din întreaga lume, dar majoritatea voluntarilor s-au dovedit a fi femei cu vârsta cuprinsă între 20-25 de ani. În medie, voluntarii petreceau aproximativ șase ore pe zi folosind un dispozitiv mobil, iar aproximativ 50% dintre participanți proveneau din SUA.

Rezultatele vor fi prezentate la cea de-a 21-a Conferință Internațională privind interacțiunea om-computer cu dispozitive și servicii mobile (MobileHCI), la Taipei.