Autovehiculele electrice- o alternativă sau o pacoste?

de Laura Ghenea Postat pe 14.10.19 , 6:38 pm


Ideea companiei Dyson Limited de a construi o mașină electrică a suferit un eșec de amploare, iar cauza este una extrem de simplă- mașinile sunt prea ușor de realizat.

Compania britanică, cea mai cunoscută pentru aspiratoarele sale scumpe, a abandonat acum planul său de 2 miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari SUA) ce presupunea extinderea planului de activitate și poziționarea competitivă pe lângă Tesla și Volkswagen.

Картинки по запросу james dyson electric car

În timp ce mașinile cu un motor cu ardere internă au nevoie de aproximativ 30.000 de componente, un vehicul electric necesită numai 11.000 -potrivit cercetărilor Goldman Sachs. Complexitatea redusă de costrucție a mașinilor electrice are drept consecință dezvoltarea concurențială a pieții auto și apariția multor producători noi.

Zeci de start-up-uri au intrat în criză în ultimii ani, de la Tesla și Lucid Motors din SUA, la Byton și NIO din China. Din 2011, start-up-urile vehiculelor electrice au strâns 18 miliarde de dolari în finanțare și au anunțat 43 de modele, iar capacitatea de a se construi ajunge la 3,9 milioane de vehicule anual, potrivit Bloomberg New Energy Finance. Este multă concurență.

În timp ce Ebitda de 1,1 miliarde de lire sterline de Dyson din 2018 a apărut ca și o alternativă a conceptului de autovehicul electric, competitivitatea la care s-a expus ar fi devenit o adevărată încercare.


Iată de ce, planul Dyson Limited a intrat în impas, dar asta nu înseamnă că descoperirile se vor lăsa așteptate pentru mult timp.