Conflictul tehnologic dintre Huawei și Google. Află care sunt următoarele premise!

de Laura Ghenea Postat pe 29.10.19 , 5:51 pm


Compania Google, cunoscută ca fiind una dintrele cele mai importante din lume anunță că suspendează accesul companiei chineze de telecomunicații Huawei la actualizările sistemului său de operare Android. Implicit alți producători de pe piață au întrerupt comunicarea cu compania chineză, după ce guvernul american a adăugat-o pe lista neagră a comerțului.

Google a spus că execută comanda emisă de președnintele SUA- Donald Trump, adăugând ulterior că aplicațiile Google Play și Google Play Protect vor continua să fie disponibile pentru dispozitivele Huawei existente . Noile versiuni ale smartphone-urilor din afara Chinei ar pierde accesul la aplicații și servicii populare, inclusiv Google Play, Maps și aplicația Gmail.

Totuși, Huawei va avea acces la versiunea sistemului de operare Android numai prin intermediul unei licențe open-source.

 Dar, potrivit Reuters: ”Google va înceta să ofere asistență tehnică și colaborare pentru Android și serviciile Google.”

Compania chineză a venit cu un răspuns mai târziu promițând că va continua să ofere actualizări de securitate și servicii post-vânzare pentru smartphone-urile și tabletele sale. Nu a clarificat ce va însemna interdicția pentru noile telefoane Huawei, ci a subliniat cooperarea anterioară cu Android.

"Huawei a adus contribuții substanțiale la dezvoltarea și creșterea Android în întreaga lume.În calitate de principali parteneri globali ai Android, am colaborat strâns cu platforma lor open-source pentru a dezvolta un ecosistem din urma căruia au beneficiat atât utilizatorii cât și industria.” 

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, Lu Kang, a declarat că Beijingul „va sprijini întreprinderile chineze în apărarea drepturilor lor legitime prin metode legale”.

Observatorii spun că măsurile de consolidare a producției chineze ar putea include încurajarea unui boicot al consumatorilor de bunuri din SUA, cum ar fi produsele Apple. China este cea de-a treia piață ca mărime a Apple. Alte opțiuni sunt creșterea numărului de inspecții sau adăugarea obstacolelor de reglementare. În 2014, pe fondul acuzațiilor americane de furt informatic în spațiul chinez, birourile Microsoft din China au fost supuse atacurilor de către inspectori.

Huawei a mai menționat anterior că dezvoltă propriul sistem de operare de rezervă în cazul în care va fi blocat accesul la software-ul american. Într-un interviu din martie cu publicația germană Die Welt, șeful diviziei de consum Richard Yu a făcut referire la „planul B” al companiei.

El a spus: „Am pregătit propriul nostru sistem de operare. Dacă s-ar întâmpla vreodată că nu mai putem folosi aceste sisteme, am fi pregătiți. ” 

Producătorii de chip-uri precum Intel, Qualcomm, Xilinx și Broadcom nu vor furniza chip-uri către Huawei până la o potențială schimbare de situație, a raportat Bloomberg. 

Cele mai recente restricții pot afecta reputația Huawei în spațiul european, care reprezintă a doua piață ca mărime pentru compania chineză. Acest aspect se explică prin faptul că Huawei licențiază multe dintre serviciile sale de telefonie mobilă de la Google din Europa.

Geoff Blaber, vicepreședintele cercetării la firma studiului de piață CCS Insight, a declarat pentru Reuters: „A avea aceste aplicații este esențial pentru producătorii de smartphone-uri să rămână competitivi în regiuni precum Europa.”

Suspendarea serviciilor de către Google urmează să fie expusă într-un raport care-ar avea drept țintă împiedicarea Huawei să furnizeze rețele mobile 5G în Marea Britanie deoarece operațiunile sale sunt „supuse influenței statului chinez”. Guvernul britanic a fost presat de agențiile partenere din SUA și Australia (care a interzis deja aceesul) să-și reconsidere permisiunea multinațională din Shenzhen să utilizeze rețeaua 5G. 

În raportul thinktank al Societății Henry Jackson, autorii au afirmat că Huawei „a fost acuzat de multă vreme de spionaj” - afirmație respinsă în mod repetat de către firmă - și au remarcat că „deși nu există cazuri cu siguranță dovedite”, ar trebui adoptat un principiu de precauție. .

Cum răspund alte țări la amenințarea Huawei:

Robert Strayer, secretar adjunct al departamentului de stat american, a avertizat că propunerea Regatului Unit de a adopta tehnologia Huawei riscă să afecteze cooperarea cu SUA. El a afirmat că firma chineză „nu era un vânzător de încredere” și că orice tentativă de a utiliza rețeaua 5G era un risc. 

Totuși, Huawei a insistat că este o companie privată, independentă de statul chinez, deținută în mare parte de angajații săi și a lucrat furnizând tehnologiile sale în Marea Britanie timp de 15 ani, fără probleme.