Elon Musk dezvăluie noile obiective ale SpaceX ce vizează nava spațială Starship

de Tomacu Alexandru Postat pe 30.09.19 , 5:31 pm


 

Oamenii ar avea posibilitatea de a călători în spațiu la bordul navei spațiale "Starship".

- Elon Musk

Sâmbătă, 28 septembrie, la cea de-a 11-a aniversare a primei lansări orbitale de succes a companiei SpaceX, Elon Musk - fondatorul și CEO-ul acesteia, a expus planul pentru călătoriile interplanetare sub un inalt stelar Starship Mk1.

Noua versiune a Starship-ului va putea transporta până la 100 de persoane pe Lună, Marte sau alte destinații în spațiu sau în jurul Pământului Aceasta va avea o înălțime de 118 metri și va fi complet reutilizabilă. Primii care vor păși pragul navei spațiale vor fi antreprenorul miliardar japonez Yusaku Maezawa și câțiva artiști, într-o călătorie în jurul lunii începând cu anul 2020.

O evoluție a Starship-ului

Conceptul de Starship al SpaceX a suferit un fel de evoluție a rachetelor în cei trei ani de când Musk a dezvăluit-o pentru prima dată lumii în septembrie 2016, la întâlnirea Uniunii Astronautice Internaționale din Mexic.

La acea întâlnire, Musk a dezvăluit ceea ce el a numit Sistemul de transport interplanetar, sau STI, pentru colonizarea Marte. STI a solicitat o navă spațială complet reutilizabilă (cu două aripioare) și un rapel care să ridice 122 m înălțime la 400 de metri. Prima sa etapă va avea 42 de motoare Raptor de generație viitoare, iar rapelul va avea o lățime de 12 m. Nava spațială ar avea nouă motoare de tip Raptor.

Motor de tip Raptor

Musk a actualizat designul în 2017, numindu-l pe Big Falcon Rocket sau BFR pentru scurt. Acest plan a solicitat un sistem de lansare care să se ridice la 106 de metri înălțime și 9 metri înălțime. Booster-ul său ar avea 31 de motoare de tip Raptor, în timp ce nava spațială deasupra ei ar avea șase.

Toată prezentarea Starship-ului o puteti gasi pe acest link aici.