foto | Ne vom reîncărca telefoanele în plină stradă. În Chișinău vor fi instalați primii arbori solari

de Laura Ghenea Postat pe 21.07.19 , 3:32 pm


Ne vom încărca telefoanele mai ieftin și mai simplu.Da, da, într-adevăr, deși sună din domeniul fantasticii, locuitorii capitalei vor avea parte de o schimbare majoră. Inițiativa aparține Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și va fi realizată în parteneriat cu Primăria municipiului Chișinău. Primii arbori solari vor fi instalați în Chișinău cu sprijinul financiar al PNUD.

Chișinăuienii au participat pe 17 noiembrie, la o consultare publică referitoare la instalarea arborilor solari. Oamenii au venit cu propuneri de locații, denumire, precum și idei de design și amenajare a spațiilor aferente tehnologiilor solare. 

„Arborii solari sunt o tehnologie de care vor beneficia chișinăuienii.  De aceea este important ca această inițiativă să fie realizată împreună cu ei, astfel încât să creăm în final un produs care să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor capitalei”, spune Dumitru Vasilescu, specialist politici la PNUD Moldova.

Cu toate astea, amplasarea arborilor vor ține cont de anumite crtierii printre care se numără: așezarea pe un spațiu deschis cu o suprafață de cel puțin 200 metri pătrați, instalarea tehnologiei  solare pe o suprafață solidă, aria perimetrului de instalare să fie de cel puțin 4 metri pătrați.

Instalația solară, totodată, trebuie să fie accesibilă tuturor astfel încât fiecare cetățean să poată beneficia de ea. Acesta își propune să preia toată lumina solară pe parcursul întregii zile, de aceea ar fi bine să nu se lase împrejmuită de clădiri înalte care ar putea restricționa accesul la lumină.

„Este important ca oamenii să fie consultați atunci când se iau decizii. Ideea instalării acestor arbori este interesantă și mă bucur că se cere și opinia noastră cu privire la amplasare”, afirmă Sergiu Bejenari, participant la consultările publice.

Aspectele ecologice

Designul arborelui solar este conceput ca și model de tehnologie ecologică. Plasarea verticală și în cascade a frunzelor fotovoltaice reduce din suprafața de teren necesară instalării panourilor fotovoltaice în forma lor clasică.

Arborele inteligent va fi dotat cu terminale USB şi prize pentru încărcarea gratuită a telefoanelor mobile, tabletelor, laptop-urilor şi bicicletelor electrice. Pe timp de noapte, el va ilumina împrejurimile. Arborii solari pot genera zilnic 800 kW energie electrică din surse regenerabile. Tehnologia va asigura o reducere anuală de peste 700 kg de CO2.