Gigantul Google a atins supremația cuantică. Cum ne va influența acest fapt viețile?

de Rusu Paisie Postat pe 30.10.19 , 2:27 pm


Giganta companie Google a anunțat recent că a reușit să construiască un calculator cuantic care ar întrece de sute de milioane ori performanțele celor mai ”puternice” supercomputere ale momentului. Acesta a rezolvat în aproximativ 200 de secunde o problemă complexă de informatică, care, teoretic, ar fi necesitat unui calculator clasic aproximativ 10 000 de ani de lucru continuu.

Ce e un calculator cuantic?

Pentru a înțelege principiul de funcționare a unui calculator cuantic, trebuie mai întâi să-l înțelegem pe cel al unui calculator clasic. Acesta stochează și prelucrează informația sub formă de biți (din engleză : bit - binary digit). Fiecare bit poate avea 2 valori : 1 sau 0. Astfel puterea sa de calcul este limitată de numărul de biți conținut de memorie, procesor sau alte componente. Computerul clasic se supune legilor curentului electric, unitatea sa de bază fiind tranzistorul, care funcționează pe principiul unui întrerupător.

Pe de altă parte, calculatorul cuantic folosește qubiți (din engleză:  qubit - quantum bit). Un qubit poate avea simultan atât valoarea de 1, cât și de 0. Astfel acesta se află într-o stare de superpoziție cuantică, care este exprimată prin formule matematice complexe. Computerul construit de Google dispune de 53 de qubiți, astfel putând stoca în același timp 2^53 de stări clasice, în contrast cu un calculator obișnuit, care poate stoca doar 53 de stări folosind 53 de biți. Ca materie de stocare a qubiților pot fi folosiți electroni, fotoni sau nuclee. Toate aceste particule se supun legilor mecanicii cuantice, astfel putând să se afle în stări de superpoziție cuantică. 

Ce impact ar putea avea calculatoarele cuantice?

Sarcina dată calculatorului cuantic de cercetătorii de la Google nu are o utilitate practică, și a fost folosită doar pentru a demonstra puterea de procesare a acestuia. Computerul a generat o serie uriașă de numere aleatorii, utilizând calcule cuantice, și a încercat să găsească un șablon. În alte cuvinte, a verificat dacă numerele aleatorii sunt complet aleatorii sau ar putea fi prezise. 

Totuși această nouă ramură de calculatoare ar putea aduce beneficii majore în toate domeniile. Acestea ar putea determina cu acuratețe efectul anumitor medicamente asupra organismului uman, ar putea prezice evenimente cosmice, starea climaterică viitoare și multe altele. Există însă și anumite efecte negative în popularizarea acestora. Cel mai evident dintre ele ar fi securitatea datelor personale. Un calculator cuantic poate sparge și cele mai complexe parole și coduri în fracțiuni de secundă cu ajutorul unui algoritm eficient.

Așadar, domeniul calculatoarelor cuantice este la început de cale, dar se bucură deja de prima victorie. Acesta ne-ar putea schimba radical viețile, venind cu o serie de efecte pozitive, dar și negative.