Kirin 990 - noul chip revoluționar de pe telefoanele Huawei

de Rusu Paisie Postat pe 01.11.19 , 6:49 pm


În lista specificațiilor celor mai recente telefoane de top de la Huawei se poate observa una dintre variațiile chip-ului Kirin 990. Ce reprezintă acesta și care este rolul lui în telefon? Află în continuare!

Telefoanele mobile folosesc ceea ce este numit de specialiștii în domeniu SoC (din engleză: System on a Chip - sistem pe un chip). Acesta este echivalentul unei plăci-mamă a unui calculator de masă, împreună cu toate componentele acesteia: procesor, memorie operativă, adaptoare de rețea, stocare, placă video. În mod convențional, aceste componente ocupă mult spațiu separat, însă în interiorul unui telefon ele sunt împachetate într-un SoC nu mai mare decât un bănuț de metal. Astfel, producătorii de asemenea tehnologii au provocarea de a le face cât mai compacte, eficiente și performante, însușiri aparent puțin compatibile între ele în acest domeniu.

huawei kirin 990 5g product image

HiSilicon Kirin 990 este un chip construit de HiSilicon technologies, o ramură a companiei Huawei. Astfel nu este de mirare că acesta se găsește doar în telefoanele produse de această companie. Este construit într-o arhitectură de 7nm, ceea ce înseamnă că tranzistorii nu sunt mai mari de 7nm, adică de aproximativ 10 000 ori mai mici decât grosimea unui fir de păr uman. Acest fapt a permis ca în mica piesă electronică să fie încorporați circa 10 miliarde de tranzistori, un număr uriaș. De asemenea, piesele fiind mai mici, consumă mai puțin curent electric, asigurând o autonomie mai mare a bateriei. Kirin 990 se poate conecta de la rețelele 2G până cele 5G. Astfel, Huawei i-a asigurat o utilitate pentru viitor, atunci când rețelele 5G se vor răspândi (mai multe despre 5G găsești aici), dar l-a făcut utilizabil și în condițiile prezentului, unde în unele zone nici rețelele 4G nu sunt disponibile. Teoretic, telefonul va putea descărca fișiere cu o viteză de până la 2.3 Gbps și încărca în rețea cu până la 1.25 Gbps. Însă pentru a atinge asemenea cifre, dispozitivul trebuie să se afle în condiții perfecte, lucru care nu se întâmplă însă aproape niciodată. 

Soc-ul are 3 unități distincte de procesare - centrală, neuronală și grafică. Cea centrală este echivalentul procesorului unui calculator. Dispune de 8 nuclee și o capacitate de procesare extrem de mare, putând îndeplini fără blocaje și întârzieri și cele mai grele sarcini. Unitatea neuronală de procesare este un concept nou dezvoltat de cei de la Huawei. Aceasta aduce inteligența artificială în telefon și este folosită la deblocarea facială, detectarea obiectelor din poze și îmbunătățirea celorlalte funcții ale smartphone-ului. Aceasta dispune de 3 nuclee - 2 mari, folosite în sarcini dificile și altul mic, cu un consum extrem de scăzut, folosit în sarcini obișnuite.

huawei kirin 990 5g structure image
NPU - Neuronal Processing Unit

Tehnologia ISP 5.0 permite filmarea videoclipurilor la o rezoluție UHD(4k) cu o stabilizare optică umitoare. Aceasta este asistată de inteligența artificială în detectarea formelor, obiectelor și ajustarea culorilor. Astfel, telefoanele care utilizează acest chip pot face poze și videoclipuri profesioniste fără multe bătăi de cap.

Un rol esențial într-un calculator, în orice formă ar fi acesta, este placa grafică. În cazul de față, aceasta este reprezentată de un Mali-G76. Ea poate fi folosită atât pentru activități productive, cum ar fi editarea video și randarea obiectelor 3D, cât și pentru cele de divertisment, putând rula cele mai noi jocuri cu setări grafice maxime impecabil. Placa grafică este completată de tehnologia Kirin Gaming+ 2.0, formând un duo perfect pentru toate necesitățile. 

În concluzie, HiSilicon Kirin 990 este un chip construit să satisfacă cei mai pretențioși utilizatori, având dotări incredibile pentru un telefon mobil. Acesta este folosit în mai multe telefoane de top de la Huawei, cum ar fi Mate 30 Pro.