Lentile de contact cu obiectiv ZOOM

de Laura Ghenea Postat pe 02.08.19 , 11:07 amOamenii de știință creează lentile de contact ultra performante. Oamenii de știință au dezvăluit o nouă lentilă de contact robotică, care este în esență un obiectiv zoom avansat pentru ochiul uman. Poate controlată prin clipirea și privirea în jur. 

Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego și-au detaliat designul într-o nouă lucrare intitulată „A Biomimetic Soft Lens Controled by Electrooculographic Signal”, în revista Advanced Functional Materials. Montat pe un ochi uman folosind un set de cinci electrozi așezați în jurul globului ocular, lentila de contact se apropie și iese atunci când purtătorul clipește dublu. O sarcină electrică se aplică straturilor de film polimeric ale lentilei, extinzând-o sau contractând-o pentru a-și schimba grosimea. Oamenii de știință europeni au anunțat deja o lentilă de contact asemănătoare în 2013, dar această nouă lentilă de contact e îmbunătățită, detectând și răspunzând și la mișcările ochilor. 

Așadar, lentila de contact poate fi controlată, uitându-vă în direcții diferite (de exemplu, sus, jos, stânga și dreapta), deplasându-vă pe măsură ce ochiul se mișcă. Această tehnologie este încă la început și probabil este încă departe de a fi disponibilă pentru utilizare publică, dar oamenii de știință spun că ar putea fi folosită într-o zi pentru toate, de la proteze vizuale până la robotica operată de la distanță.