NASA: Apollo 11 este numele primei misiuni în care omul a pășit pe suprafața satelitului natural al Pământului, Luna.

de Tomacu Alexandru Postat pe 16.07.19 , 12:09 pm


16 iulie 1969 


Neil Armstrong își conduce echipajul în timp ce se urcă în racheta Saturn V. El își duce aprovizionarea cu oxigen și în patru zile va merge pe Lună.

La ora 09.32 EDT, misiunea începe. Cu o jumătate de oră înainte, Armstrong a comentat că echipajul era foarte confortabil: "Este foarte frumos în această dimineață".O oră în călătorie, Armstrong trage o imagine a lui Michael Collins care deține camera TV. (Credit: Nasa)

17 iulie 1969 


Echipajul se hrănește spre Lună. Ei iau această imagine când privesc înapoi la Pământ, care a devenit una dintre cele mai faimoase fotografii care urmau să fie luate de pe planetă în timpul programului Apollo. 

18 iulie 1969 


Aici este Edwin "Buzz" Aldrin punându-și ochelarii de soare în interiorul modulului Lunar Eagle, nava care îl va duce pe el și pe Armstrong pe Lună.

19 iulie 1969 


Apollo 11 a intrat pe orbita Lunii, și zboară spre latura îndepărtată. Acolo, ei fac poze, iar Michael Collins exclamă: "Doamne, sunt monștri", despre munți și cratere pe suprafața lunară. 

20 iulie 1969 


La 102 de ore și 45 de minute în misiune, modulul Lunar Eagle intră în contact cu Luna. Odată ce Aldrin și Armstrong au ieșit, fac fotografii, inclusiv imaginea iconică a amprentei lor de pe suprafața sa. 

Aldrin și Armstrong au creat un drapel al SUA pe suprafața lunară, iar Aldrin salută. Polul superior nu se extinde destul de bine, lăsând pavilionul parțial pliat, după cum puteți vedea aici. 

Armstrong ia această fotografie a lui Aldrin, dar reflecția din vizor îi capturează pe amândoi în timp ce stau pe Lună. Este cea mai reprodusă imagine din misiunile Apollo.

Înapoi în interiorul Modului Lunar Eagle, Armstrong este încântat de cât de bine a mers totul. Mai târziu, el va explica că simțea că nu este suficient timp să facă tot ce dorea. 

21 iulie 1969 


Echipajul se regrupează, pe măsură ce Modulul Lunar Eagle se reia în Columbia, pe care Michael Collins îl zboară în jurul Lunii. Collins a făcut această fotografie pe latura îndepărtată a Lunii, pe măsură ce Eagle se apropie de Columbia. Puteți vedea Pământul ridicându-se în urmă. 

Acum, depărtându-se de Lună și pe drumul spre casă, echipajul se uită înapoi și ia câteva fotografii ale acelei stânci cenușii în cer. 

22 iulie 1969 


Echipajul se îndreaptă acasă spre întâmpinarea unui erou și ia câteva fotografii despre abordarea lor pe Pământ. Deși este dificil să se înțeleagă de departe, America de Sud este un continent proeminent aici.

23 iulie 1969 


Astăzi, echipajul a lovit jumătatea punctului dintre Lună și Pământ. Aici puteți vedea deșertul Sahara în toată gloria sa portocală.

24 iulie 1969 


Atât de aproape de Pământ, încât mai mult decât umple cadrele camerelor lor, echipajul va ateriza astăzi.

Aceștia aterizează în siguranță în Oceanul Pacific și sunt salvați într-o barcă mică pentru a fi decontaminate și apoi mutate în carantină timp de trei săptămâni.