Noul chipset Apple A13 bionic - În pas cu rivalii?

de Rusu Paisie Postat pe 01.11.19 , 10:36 pm


Telefoanele mobile folosesc ceea ce este numit de specialiștii în domeniu SoC (din engleză: System on a Chip - sistem pe un chip). Acesta este echivalentul unei plăci-mamă a unui calculator de masă, împreună cu toate componentele acesteia: procesor, memorie operativă, adaptoare de rețea, stocare, placă video. În mod convențional, aceste componente ocupă mult spațiu separat, însă în interiorul unui telefon ele sunt împachetate într-un SoC nu mai mare decât un bănuț de metal. Astfel, producătorii de asemenea tehnologii au provocarea de a le face cât mai compacte, eficiente și performante, însușiri aparent puțin compatibile între ele în acest domeniu.

Imagini pentru a13 bionic
împărțirea sectoarelor chip-ului A13 bionic

Apple a lansat recent A13 bionic, vârful de lance al chip-urilor produse de ei. Acesta are la bază arhitectura de 7nm, ceea ce îl face foarte eficient, compact și econom. Cei de la Apple spun ca el ar avea 8.5 miliarde de tranzistori, cu 23% mai mult decât A12, dar totuși un pic mai puțin decât Kirin 990,  însă destul pentru a face telefonul să reziste și la cele mai dure teste de performanță. 

Unitatea centrală de procesare este cu 20% mai rapidă și eficientă decât cea din modelul anterior, fapt declarat chiar de dezvoltatorii chip-ului. Totuși în situațiile zilnice va fi greu să observăm această creștere, care rezultă din teste sintetice. 

Totuși o veste absolut îmbucurătoare este mărirea performanței plăcii video cu 30%. Astfel, jucătorii profesioniști și amatori vor avea parte de o experiență mult mai bună, exact ca și cei care folosesc telefonul în scopuri productive. Noua placă grafică este produsă de Apple și are 4 nuclee. Creșterea de performanță se datorează în mare parte și creșterii cantității de memorie operativă video, care joacă un rol foarte important în acest sens. 

Noul chip vine și cu o economie de baterie mult mai bună. Cei de la Apple spun ca acesta poate consuma și cu 50% mai puțin decât generația anterioară. Însă această afirmație are un asterisc gigant. Ea este valabilă doar pentru modul de economisire a energiei, în modul „pro”, telefonul consumând bateria destul de repede. 

Un alt mare salt făcut de Apple este adăugarea acceleratoarelor de inteligență artificială. Acestea se aseamănă cu NPU-ul de pe Kirin 990 și sunt 2 la număr. Sarcina lor este de a ajuta la detectarea obiectelor din fotografii, fețelor și sporirea securității. 

Noul chip este implementat pe gama de telefoane iPhone 11, cu toate variațiile. Urmează să vedem cu se traduc în situații cotidiene îmbunătățirile aduse componentelor interne și care este reacția utilizatorilor.