SpaceX: Rezultatele expertizei făcute în urma exploziei capsulei Crew Dragon din aprilie 2019

de Tomacu Alexandru Postat pe 16.07.19 , 1:29 am


Sâmbătă, 20 aprilie 2019, la ora 18:13, SpaceX a efectuat o serie de teste statice asupra capsulei Crew Dragon la centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral.

Designul capsulei Crew Dragon include două sisteme de propulsie distincte - un sistem de propulsie bi-propulsor cu presiune scăzută care are 16 propulsoare Draco pentru manevrarea pe orbită și un sistem de propulsie bi-propulsor de înaltă presiune cu opt propulsoare SuperDraco pentru utilizare numai în cazul unei lansări spațiale. După misiunea demonstrativă de succes a vehiculului către și de la Stația Spațială Internațională în martie 2019, SpaceX a efectuat teste suplimentare ale sistemelor de propulsie a vehiculului pentru a asigura funcționalitatea și a detecta orice problemă la nivel de sistem, înainte de un test planificat.

Testele inițiale ale celor 12 propulsoare Draco de pe capsulă au fost finalizate cu succes, însă inițierea testului final al celor opt propulsoare SuperDraco a dus la distrugerea capsulei Crew Dragon. Investigația a indicat faptul că anomalia a avut loc cu aproximativ 100 de milisecunde înainte de aprinderea celor opt propulsoare SuperDraco. Dovezile arată că o componentă a permis scurgerea lichidului - tetroxid de azot (NTO)  și să intre în tuburi de heliu de înaltă presiune, rezultând o defecțiune structurală în cadrul supapei de reținere. Distrugerea componentei din titan într-un mediu NTO de înaltă presiune a fost suficient pentru a provoca o explozie.

Este de remarcat faptul că reacția dintre titan și NTO la presiune ridicată nu a fost de așteptat. Titanul a fost folosit timp de decenii și pe multe nave spațiale din întreaga lume făra a descoperi careva probleme. Chiar și așa, testul static de incendiu și anomalia au oferit o multitudine de date. Lecțiile învățate din greșeli și din campania de testare vor duce la îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește siguranța și fiabilitatea vehiculelor de zbor SpaceX.

SpaceX a inițiat deja mai multe acțiuni, cum ar fi eliminarea oricărei căi de scurgere în cadrul sistemului de lansare și de evacuare pentru propulsorul lichid. Testarea și analiza detaliată a acestor măsuri de atenuare au început deja în strânsă coordonare cu NASA și vor fi finalizate cu mult înainte de viitoarele zboruri.