Tehnologiile 5G - îmbunătățire a vieții sau amenințare asupra sănătății mondiale?

de Rusu Paisie Postat pe 31.10.19 , 8:09 pm


În ultimul timp, pe piața telecomunicațiilor își face apariția din ce în ce mai insistent tehnologia 5G. Dezvoltatorii acesteia promit viteze nemaivăzut de mari, latențe incredibil de mici și o mulțime de alte avantaje. Dar în egală măsură, 5G a ridicat și numeroase întrebări: Cât e de sănătos? Cât e de rapid? Cât e de eficient? Prezintă oare un pericol? Vom încerca să dăm răspuns acestor întrebări în continuare.

Ce este 5G?

5G este numele generației a cincea de tehnologie celulară fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. Ea a început fie folosită în 2018 în țări precum China sau Coreea de Sud. Rețele sunt sunt numite celulare pentru că fiecare zonă geografică este împărțită în celule. Fiecare dispozitiv conectat la rețea dintr-o anumită celulă comunică prin unde radio cu o antenă, care, la rândul ei, este conectată la rețeaua de telefonie mobilă prin fibră optică sau prin conexiune fără fir. Însă spre deosebire de  4G, celulele 5G sunt mult mai mici. De asemenea, frecvența undelor radio prin care comunică dispozitivele cu antena este mult mai mare: până la 70 GHz (70 de milioane de oscilații pe secundă), spre deosebire de 4G, care folosește frecvențe de până la 3GHz. Această caracteristică se traduce prin mărirea densității maxime de utilizatori pe o anumită suprafață, de la 100 000 de utilizatori pe un kilometru pătrat la 1 milion.

La ce ne folosesc rețelele 5G?

Una dintre problemele actualelor rețele 4G este densitatea de utilizatori care nu poate mai mare de 100 000 pe km pătrat. Această problemă poate fi resimțită în orașe în timpul evenimentelor speciale, cum ar fi întreceri sportive sau sărbători ca anul nou. Atunci devine dificil procesul de trimitere a mesajelor SMS, iar apelurile telefonice se întrerup neașteptat din cauza numărului mare de  utilizatori. Tehnologia 5G vine să soluționeze această problemă, mărind cu mult numărul de utilizatori maxim pe o suprafață anumită. De asemenea, viteza de transfer a datelor se va mări substanțial, putând ajunge la 1Gb/s, de la actuala viteză de maximum 150Mb/s, iar latența va deveni aproape inexistentă. Toate aceste date statistice deschid o mulțime de noi oportunități. Realitatea virtuală va deveni mult mai realistică, cineva putând să asiste la un eveniment live, fiind la mii de kilometri distanță. Sistemele de semafoare din orașe se vor adapta condițiilor de trafic, folosind algoritmi și date recepționate în timp real de la participanții la trafic pentru a reduce ambuteiajele. Unele țări au început construcția de porturi, aeroporturi și vămi fără personal, doar pe bază de inteligență artificială. Pe parcurs, aplicațiile acestei tehnologii se vor lărgi foarte mult, fiecare domeniu profitând într-o anumită măsură de ea.

Cum ne afectează 5G sănătatea?

În ultimul timp, pe internet au apărut o mulțime de zvonuri cum că tehnologiile 5G ar fi cancerigene și ar afecta serios sănătatea celor care le utilizează. Însă acestea sunt contrazise de savanți. Undele dăunătoare sunt cele ionizante, care au proprietatea de a „rupe” electroni din atomii care constituie țesuturile vii, astfel transformând atomii în ioni cu sarcină electrică. Însă pentru ca o undă să fie ionizantă, aceasta trebuie să aibă o frecvență de ordinul milioanelor de GHz, pe când rețelele 5G operează la frecvențe de maxim 70 GHz. Dispozitivele care operează în aceste rețele se pot încălzi ușor datorită undelor, care au proprietăți asemănătoare cu undele dintr-un cuptor cu microunde, cu o intensitate mult redusă, dar nu pot produce alte daune.

Așadar, tehnologiile 5G reprezintă viitorul telecomunicațiilor, dar și al dezvoltării în multe alte domenii. Acestea deschid o mulțime de noi oportunități pentru dezvoltatorii și inginerii din întreaga lume pentru a construi sisteme centralizate prin intermediul conexiunii internet.